AW 2012 - Harris Tweed

For English version; please see the video.

En god tweedjakke skal vare livet ut. Det grove ullstoffet skal være så slitesterkt at jakken kan gå i arv. Harris Tweed  har en unik historie. De har produsert  sin unike tweed helt siden 1910. Stoffene veves for  hånd, veveren er i konstant kontakt med stoffet, det ruller ikke ut 100 meter stoff i timen, derfor blir det langt bedre. Veveren er oppmerksom på detaljene, stoffet beveger seg sakte foran ham, hvis noe er galt, kan han korrigere det.

”Bare to føtter på pedalene! Ingen elektriske vev stoler, det er en del av avtalen.”

Tweeden ble opprinnelig farget inn med farger fra den uredde floraen som trives på de ytre Hebridene: røttene til vannliljen ga sort farge, lav ble skrapt av grått fjell og gav en rik, rødlig farge, lyngblomsten bød på pastell-grønt… og så videre. Det som gjør stoffet så spesielt, er livaktigheten, hver ulltråd som spinnes, består igjen av fem-seks farger. Dette har de tatt vare på selv om de ikke lenger har mulighet til å farge inn naturlig. Fargekombinasjonene var ofte hemmelige oppskrifter. Tradisjonelt var tweedstoffet ensfarget eller ufarget. Nå har man kommet opp i over 700 mulige farger å velge mellom.

Harris Tweed - fra hungersnød til catwalken, for nå bruker store motehus som  bla. Nike, og Vivienne Westwood stoffene,”the natural stuff always wins in the end.”

 

Sitat: Donald John, Harris tweed.


Jeg gleder meg til å vise dere min versjon av Harris Tweed yttertøy.